А, ЧИ ЩЕ ДАСТЬ МВФ ГРОШІ ПІД ТАКИЙ БЮДЖЕТ


Гройсман оголосив про створення 8 міжфракційних депутатських об'єднань - Суспільство - ZAXID.NET  В ніч з 28 на 29 грудня народні депутати прийняли державний бюджет 2015. За документом, який довелося затверджувати і вивчати більшості народних обранців всього одну добу, нашій країні жити цілий рік (якщо, звичайно, бюджет докорінно не буде переглянутий у лютому).

Ми з’ясовували, як позначиться на нашому, житті простих українців цей закон і наскільки реальні поставлені в ньому завдання?

Мовчазні цифри

Представляючи головний документ, за яким країні доведеться жити цілий рік, прем’єр Арсеній Яценюк не відзначився конкретикою. 90 млрд гривень – витрати на оборону і національну безпеку, дотації НАК “Нафтогаз України” – 32 млрд проти 110-ти в поточному, субвенція для Києва – 1,9 млрд, капітальні вкладення -1 млрд. Коментуючи пропозиції фракцій коаліції, він розповів, що в бюджет закладаються доходи від продажу радіочастот для мобільного зв’язку 3G в розмірі мінімум 6 млрд грн і дивіденди від “Укрнафти” у розмірі 1,78 млрд.

Документ передбачає отримання 65,4 млрд грн доходів від Нацбанку і 17 млрд грн – фінансування дефіциту за рахунок приватизації. Ще 9,9 млрд грн заплановано заощадити за рахунок реструктуризації портфеля держоблігацій Нацбанку на нові ОВДП терміном до 20 років і ставкою 5% річних.

Інших подробиць про дохідної частини бюджету чиновник не озвучив. Який курс долара був закладений – не уточнюється. На офіційному сайті ВР документ станом на ранок 30 грудня теж не з’явився.

Крім держбюджету, нардепи ухвалили зміни до Податкового кодексу. Вони повинні допомогти наповнити бюджет і пережити кризовий для країни період. Правки містять безліч норм, які напевно викличуть соціальне невдоволення. Ось декілька найбільш резонансних нововведень: податок на квартири площею понад 60 м кв і приватних будинків площею 120 кв. м (податок буде нараховуватися на “надлишкову” площа), податок на автомобілі віком до 5 років і об’ємом двигуна 2,5 л, безстрокова пролонгація дії військового збору, вибіркове зниження соціального внеску з 41% до 16%, збільшення мит на 5%-10% на імпорт, введення ліміту на зарплату в бюджетній сфері (не більше 7 мінімумів – тобто не більше 8,5 тис. грн), також введені податки на пасивні доходи у 15-20% і ставка податку на дивіденди – 5% або 20% в залежності від того, чи сплачений податок на прибуток.

Економіка в транші

Які конкретно закладені параметри держбюджету, стане відомо тільки з моменту публікації документа. У проекті планувалося, що доходи складуть 475,2 млдр грн, а витрати – 527,1 млдр грн. ВВП, за найоптимістичнішими прогнозами, знизиться на 2%, стримано-песимістичним – більш ніж на 4%.

У міжнародного рейтингового агентства Moody’s прогнози падіння ВВП в Україні більш серйозні: в 2015-му – на 6%.

Де уряд візьме гроші на покриття дефіциту бюджету – поки не ясно.

Також не зрозуміло, з яких фондів уряд збирається докапіталізувати банки, розраховуватися за зовнішніми кредитами, фінансувати НАК “Нафтогаз” і Фонд гарантування вкладів, крім того і немає чіткого уявлення щодо соціальних гарантій держави, наприклад, чи вистачить грошей на своєчасну виплату пенсій.

“Бюджет приймали в авральному режимі, щоб вислужитися перед місією МВФ, але я сумніваюся, що МВФ дасть нам кредит з таким величезним дефіцитом бюджету – він у нас досягає 63 млрд грн. До того ж у бюджеті є дуже сумнівні статті доходів, які можуть тільки збільшити дефіцит. Наприклад, передбачається, що НБУ перерахує в бюджет 65,4 млрд, хоча керівництво банку підтвердило лише 38 млрд, також планується поповнити бюджет від приватизації в розмірі 17 млрд, але навіть у відносно благополучному 2013 році Україна за рахунок приватизації заробила лише 7 млрд, а що і кому вона зможе продати в 2015 році, коли в країні йде війна, а інвестиційний клімат на нулі?!”, – міркує голова Комітету економістів України, кандидат економічних наук Андрій Новак.

“Держбюджет брали для МВФ – вже 8 січня в Україну має приїхати місія МВФ і є надія, що держбюджет їх влаштує і нам дадуть кредит. Якщо грошей не дадуть – Україні доведеться оголосити дефолт”, – говорить президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко. На його думку, чекати фінансової допомоги, крім як від міжнародних організацій, більше не звідки, поправки до Податкового кодексу лише погіршать стан речей в країні.

“Всі ці додаткові податки тільки будуть сприяти розвитку тіньової економіки. У кризу посилювати навантаження не можна, люди повністю сховають свої доходи і держава на цьому тільки втратить”, – пояснює експерт.

В уряді також не приховують: бюджет на наступний рік приймався з поправкою на кризу в економіці та проблеми, пов’язані з необхідністю фінансувати армію.

Вже в лютому, після переговорів з МВФ про надання траншу, нардепи можуть переглянути головний кошторис країни і внести поправки до супутніх законів.

Втім, багато аналітиків схильні вважати, що наступні норми будуть ще жорсткішими. “Нас чекає висока інфляція, падіння ВВП, продовження девальвації гривні та зростання безробіття”, – резюмує Новак.

Вже зараз зрозуміло: українцям доведеться туго затягнути пояси і почати серйозно економити. Більше всіх постраждають пенсіонери та представники бюджетної сфери – вчителі, лікарі, працівник науки і культури. Як у такій ситуації вижити українцям – у чиновників готового рецепту немає. Ще в минулому році уряд урізав ряд соціальних програм і, судячи з усього, має намір це робити і в наступному році.

About "Олексій Савчин

ОлМаС - Олексій Макарович Савчин
Опубліковано у Недобре, майбутнє | Теґи: , . | Додати в закладки: постійне посилання на публікацію.

Залишити коментар